Blog

Kristóf Indiában kezdte el szoftverfejlesztő karrierjét!

Kristóf Indiában kezdte el szoftverfejlesztő karrierjét!

2018-02-06 18:45

Címkék:

Végzett diákunk, Andrási Kristóf viszonylag fiatal kora ellenére igen sokmindennel foglalkozott. 16 évesen egy gyorsétteremben kezdett el dolgozni. Azt követően autószerelő lett, majd teológus, utána pedig közgazdász. Közvetlenül a tanfolyam előtt a magyarországi református egyházban dolgozott lelkipásztorként. Cikkünkben arról mesél, milyen álláslehetőséget kapott programozó képzésünk elvégzése után.

Miért döntöttél úgy, hogy szoftverfejlesztő lesz belőled?

Magyarországnak kicsi hadserege van, ezért a tábori lelkészi helyek száma is igen korlátozott. Várni kell, hogy valaki bekerülhessen. Én több mint 10 évet vártam. Mivel úgy tűnt, hogy még legalább ennyit, vagy még többet kell várjak, úgy döntöttem, hogy addig is más lehetőségek után nézek.

Ekkor akadtam rá .NET képzést kínáló hirdetésekre. Fogalmam sem volt arról, hogy mit is takar ez a terület, ezért alaposan utánanéztem. A szoftverfejlesztő munka, és az ez által kínált biztos egzisztencia ígéretesnek bizonyult.

Egy nagyon intenzív programozó tanfolyamot vittél végig. Mennyire múlta felül a várakozásaidat az intenzitása?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy könnyű volt. Nagyon keményen kellett dolgoznom ahhoz, hogy egyáltalán a tempót tudjam tartani, és ne maradjak le menthetetlenül. Elég nehéz időszakot tudhatok a hátam mögött, folyamatos fáradtsággal, stresszel. Ettől függetlenül nagyon élveztem, mert egy teljesen ismeretlen világ tárult fel előttem. Tudtam, hogy mivel semmilyen tapasztalatom és ismeretem nincs ebben a témában, bizony kemény menet lesz 18 hét alatt piacképes tudást szerezni. Így utólag azt mondom, hogy az elején sokat segített volna, ha előtte megcsinálok néhány online képzést.

Még a tanfolyam vége előtt felvettek egy multinacionális céghez. Mi a feladatod, milyen kihívások várnak rád?

Egy német banknál dolgozom egy banki szoftver karbantartásán és fejlesztésén. Érdekes és izgalmas terület számomra, ugyanis nem csak a programozó képzésen megszerzett képességeimet, hanem közgazdasági ismereteimet is kamatoztathatom. Ez egy teljesen új projekt, ami a nulláról indult egy 6 fős csapattal.

Jelenleg Indiában sajátítom el angol nyelven a szükséges technológiai ismereteket. Ezt követően 3 hónapot Németországban töltök, ahol német nyelven tanulom meg a speciális üzleti logikát.

Mennyire volt nehéz döntés, hogy elvállald az állást?

Már az állásinterjú alatt is igen szimpatikusnak bizonyultak a jövendő munkatársak, és a végzendő feladat is. A projektvezető már a felvételi folyamat végén elmondta, hogy örülne, ha velem dolgozhatna, így kíváncsian vártam az aznap delutánra ígért ajánlatot.

Anyagilag, és egyéb vonatkozások tekintetében is igen meggyőzőnek bizonyult az állás, ezért úgy döntöttem feleségemmel, hogy elfogadom ezt az ajánlatot és belevágok a nagy kalandba.

Sokak szerint kockázatos otthagyni egy állást egy új lehetőségért. Te mégis megtetted. Mit üzennél azoknak, akik döntés előtt állnak, hogy belevágjanak-e egy intenzív szoftverfejlesztő képzésbe vagy se?

Több szempontból is alaposan át kell gondolni egy ilyen szoftverfejlesztő képzést! Családos emberként nem csak a saját igényeimről, vágyaimról és szükségleteimről kell gondoskodjak, hanem feleségeméről és kislányoméról is. Mivel nem egy olcsó képzésről van szó, meg kellett fontolnom, nehogy zsákutcába vigyem a családunkat. Ez a képzés olyan lehetőségnek tűnt, ami megéri a befektetést és kockázatot.

Fontosnak tartom a programozás iránt való lelkes érdeklődést. Enélkül szerintem nem érdemes belevágni. Önmagában ez kevés, mert azért a lelkesedés könnyen alább tud hagyni, főleg ha az ember elsőre megoldhatatlannak tűnő feladatokkal szembesül. Ekkor már kőkemény, makacs kitartásra van szükség!