Blog

Ilyen egy sikeres pályaváltás programozó képzésünkkel!

Ilyen egy sikeres pályaváltás programozó képzésünkkel!

2017-10-24 18:44

Címkék:

Dr. Kárpáti Manuéla korábban biológusként dolgozott, ecetmuslicákon végzett kísérleteket. Számos publikációja jelent meg a témában, ő mégis úgy döntött, hogy sikeres karrierjét hátrahagyva jelentkezik programozó képzésünkre.

 Ma már junior Full Stack fejlesztőként dolgozik nálunk, félidőben pedig mentorként erősíti csapatunkat.

Manuval beszélgettünk, hogyan éli meg a hirtelen jött szakmai kihívásokat.

Hogyan egyeztethető össze a szoftverfejlesztés a mentorkodással?

Nem egyszerű! De ha az ember jól osztja be az idejét, akkor megoldható. Nem okoz gondot, hogy egyik percben a projekten dolgozok, a másikban pedig már a diákoknak segítek.

Igyekszek mindkét helyen maximálisan helytállni. Éppen ezért arra is volt példa, hogy beültem az oktatásra a laptopommal. Együtt dolgoztunk, csak én máson. Ha pedig valakinek kérdése volt, odajött hozzám.

1 éve sincs, hogy Full Stack fejlesztő lettél, de máris másokat tanítasz. Hogyan boldogulsz a feladattal?

Ez inkább segít, hogy még inkább át tudjam érezni az ő helyzetüket. Felismerem, hogy milyen nehézségekkel küzdenek. Úgy gondolom, hogy szakmai hátterem maximálisan megalapozta a ReaktorLabs programozó képzése, így kvalifikáltnak érzem magam a feladatra. Nincs még olyan tapasztalom, mint a 20 éves szaktudással rendelkező mentoroknak, de igyekszem lelkesedéssel pótolni ezt. Szabadidőmben is nagyjából ezt csinálom. Ismerősöknek is segítek programozást tanulni.

Hogyan viszonyulnak a segítségedhez a jelenlegi hallgatók?

Általánosságban nem tekintenek rám máshogy, mint a több éves múlttal rendelkező mentorokra, ugyanúgy elfogadják a tanácsaimat. A tőlük kapott visszajelzések is ezt bizonyítják.

Miben tudod a leginkább támogatni a diákokat?

Nem is olyan régen még én is abban a padban ültem, ahol most ők. Mi is átmentünk ezen. Őszintén elmondom nekik: nem egy könnyű út, de megéri! Egyelőre még nem érkeztünk el ahhoz a részhez, hogy másféle kérdéseket kapjak. A szoftverfejlesztő tanfolyam végéhez közeledve elhelyezkedéssel kapcsolatos kérdésekre számítok majd.

Fontos megemlíteni, hogy nem csak tőlem kaphatnak tanácsokat/támogatást. A végzett diákok közül többen visszajárnak, így közvetlenül kaphatnak válaszokat.

Melyiket érzed nagyobb kihívásnak: mentorkodni vagy szoftverfejlesztőként helytállni?

Nem tudok választani. A szoftverfejlesztés az igazi szakmai kihívás. Éles projekten kamatoztathatom a programozó képzésen megszerzett tudást. Ez azt jelenti, hogy a szoftver teljes fejlesztésében részt veszek, az adatbázis tervezéstől egészen a lefejlesztésig.

A mentorkodás bizonyos szempontból nehezebb. Azonban nagyon motiváló is az a pillanat, hogy megértenek valamit, amit én magyaráztam el nekik. Csak egy példa: Saját feladatokat is kitalálok, ami mindig megnevetteti őket. Objektum orientáltság volt a tananyag. Erről annyit kell tudni, hogy egy valós életbeli problémát kell modellezni a szoftverben. A mentorok pontokkal és szakaszokkal kezdték a tanítást, míg én a pónikkal. Az óra végén a következő hangzott el az egyik diák szájából a mentorhoz: Joci, én eddig nem értettem, de a 6. póninál megvolt!

Miért szerettél volna nálunk dolgozni a programozó képzés után, mi volt a legvonzóbb?

A legvonzóbb a kettőség volt. Tetszik, hogy a szoftverfejlesztés mellett taníthatok is, ami a szívemhez nőtt az egyetemi oktatás során. Emellett szakmai fejlődésre is van lehetőségem. A karrieremben is támogatnak.

Mióta itt vagyok, az összes tanfolyamon megszerzett tudásomat felhasználhattam. Ezenkívül nagyon sok új dolgot tanulhattam, igazi Full Stack fejlesztő munkát végezhetek.