Blog

Gitárt penget és kódot ír

Gitárt penget és kódot ír

2018-05-29 14:27

Címkék:

Szapek Gergő nem az ismeretlenbe ugrott fejest, mikor jelentkezett programozó képzésünkre. Némi rálátása már volt a kódolásra. Mérnöki pályafutása alatt találkozott a szakmával, és eldöntötte, hogy fejlesztő lesz. A kódolás mellett pedig egy rockbandában (Mirror) zenél, akikkel egyre komolyabb fellépéseket vállalnak. Cikkünkből kiderül, hogy mi közük van a Depresszióhoz, és hogyan változott meg az élete azzal a döntéssel, hogy szoftverfejlesztő karrierbe vágott.

Mivel foglalkoztál, mielőtt bekerültél programozó képzésünkre?

Hálózatfelügyelő mérnök voltam. Egy országos hálózatot kellett felügyelni, a hibákat kezelni, ügyfelekkel kommunikálni, melyhez nem csak humán, hanem technikai skillek is kellettek.

A szoftver, mellyel dolgoztam, tele volt hibákkal. Ennek kijavítása kezdett el foglalkoztatni. Ekkor merült fel, hogy lehetnék én az a programozó, aki kiküszöböli ezeket a hibákat. Egyébként már a szakdolgozatom megírásakor is full stack jellegű fejlesztést csináltam, csak nem .NET környezetben, hanem HTML, CSS, MySQL technológiákkal.

Mit vársz a képzéstől, és az új szakmádtól?

Ez egy kiegészítés lesz a mérnöki szakmámhoz, mivel szerettem a munkám. Az elején még folytatnám a fejlesztést, de később örülnék, ha keresztezné egymást a két terület.

Mit gondolsz a programozásról, és annak jövőjéről? Mennyire fontos ehhez érteni, akár egy picit is bizonyos szakmákon belül?

Nagyon fontos, egyre több cégnél előny, ha ismered a programnyelveket. Ma már automatizálni kell a rendszereket, haladni kell a technológiával. Az ismerőseim közül is azok jártak jól, akiket elküldtek ilyen programozó képzésekre. Ők preferált munkaerő lesznek. Nekem mindig is tetszett ez a szakma, de a suliban rossz voltam programozásból.
Sok cég azt mondja, hogy alap skill, de szerintem ez nem reális. Jó hogy valaki tud olvasni, de azt nem várhatjuk el mindenkitől hogy programozzon, nem mindenki képes erre.

Mennyire múlta felül a várakozásaidat a képzés? Mi az, ami nagyon tetszik, és van olyan, ami egyáltalán nem érdekel?

Pozitívan meglepett. Nagyon féltem, mert ugye nem voltam belőle erős a suliban, mégis jól boldogulok! A backend jobban érdekel, izgalmasabb, a design részek annyira nem mozgatnak meg, inkább a tartalom.

Nagyon különböző emberekkel tanulsz együtt. Ez mennyiben segíti a csapatmunkát?

Ez így van, szerintem alapjában véve a csapat nagyon jó! Nincsen széthúzás, mindenki együtt tud mindenkivel dolgozni. Sokat segít, ha valakit odahívsz, és elkezded magyarázni a saját problémádat. Ha te nem, akkor ő biztosan rájön a problémára.
Ha csapatmunka van, valóban jól jön, hogy nagyon különböző területről érkeztünk. Itt vagyok például én: amikor hálózattal kapcsolatos témával foglalkoztunk, olyankor szóltam, hogy jöhetnek segítségért.

Sokszor elhangzik a csapatban: #deezjo! Amit akkor mondunk, mikor elkészítünk egy kódot, de nem a legjobb megoldással, de mégis megoldás, na akkor repül ez a szállóige.

Egy rockbandában, a Mirrorban zenélsz gitárosként. Hogyan tudod összeegyeztetni a fellépéseidet a tanulással?

A tanfolyam kezdete nehéz volt, akkor indult az első tavaszi turné, ahol a Depresszió előzenekara voltunk. A zenélés nekem kikapcsolódás, felfrissülés, nem munka. Amikor gitározok, kikapcsol az agyam, addig sem azon gondolkodom, hogyan kellene megoldanom egy kódolós feladatot. Nem könnyű, de a bandát és a programozást is szeretem, ezért megoldom!
Júniusban lesz három fellépésünk, átlagban havi 2-3 van. Most éppen nagylemezt írunk, ami decemberben fog megjelenni.

Mi a célod a jövőben a szoftverfejlesztő szakmával? Milyen területen helyezkednél el szívesen? A zenéléssel mi lesz?

A zenélés biztos megmarad, az nem elhagyható! Nincs konkrét cél, a távoli jövőben saját céget szeretnék alapítani. A közeljövőt tapasztalat szerzésnek szentelem, gyakorlatot szeretnék szerezni főleg nagyobb cégeknél.

Nemsokára véget ér a .NET képzés. Rengeteg új ismeretet kellett elsajátítani aránylag rövid időn belül. Ez mennyire volt megterhelő számodra? Voltak nehézségeid, és ha igen, hogyan lendültél át rajtuk?

Kevesebbet kell aludni, több kávét kell főzni, és igazából ennyi! Alvás megvonás a megoldás. Ha terhelés alatt vagyok, akkor teljes gőzzel égek, aztán fél órával később halál. A kurzus elég durván egy 3,5 éves egyetemi képzés beszűkítése 4,5 hónapba, masszívan kell tartani a háromheti témaváltásokat, de abszolválható!
A programozó képzés után egy hétig biztosan aludni fogok. :)

Sokak szerint kockázatos otthagyni egy állást egy új lehetőségért. Te mégis megtetted. Mit üzennél azoknak, akik döntés előtt állnak, hogy belevágjanak-e egy intenzív szoftverfejlesztő képzésbe vagy se?

Nem csak kódolni tanulsz meg, sokat fogsz fejlődni minden téren. A feszített tempót bírni kell, ami megterhelő. A végén a jó munka viszont meghozza a gyümölcsét! Engem jó érzéssel tölt el, hogy végigcsináltam. Aktív tudásba helyezni a tanultakat nagy büszkeség!

Ha érdekel a rockzene, akkor Te is részt vehetsz a Mirror következő fellépésén, mely az Akváriumban lesz június 16-án. A banda a Killswitch Engage előzenekara lesz. Az esemény ITT érhető el! Ha szívesen követnéd a Mirror Facebook oldalát a legfrissebb fellépéseikről, akkor pedig kattints IDE!