Blog

A nőkre is szükség van a szoftverfejlesztő világban

A nőkre is szükség van a szoftverfejlesztő világban

2017-12-07 18:42

Címkék:

Diákunk, Statkiewicz Sonja szerint nagy szükség van a nőkre a szoftverfejlesztő szakmában. Más gondolkodásmód és problémamegoldó képesség jellemzi őket mint a férfiakat. Ez segíthet a feladatok gyorsabb megoldásában. Olvass tovább, hogyan képzeli el Sonja szoftverfejlesztőként magát a többnyire férfiak uralta világban.

Mivel foglalkoztál, mielőtt jelentkeztél programozó képzésünkre?

,,A mai napig modellkedéssel és fotózással foglalkozom. Korábban kereskedelmi referensként dolgoztam egy bútorgyártó cégnél. Miután jelentkeztem a ReaktorLabs programozó képzésére, kiderült, hogy az irodájukban lévő bútorok nagy része cégünktől érkezett. Ráadásul én is tartottam a kapcsolatot velük, csak akkor még nem tudtam, mivel foglalkoznak.”

Miért döntöttél úgy, hogy szoftverfejlesztő leszel?

,,A programozás mindig izgatta a fantáziám. Meg akartam tudni, hogy alkalmas vagyok-e a szakmára, így elmentem egy 5 alkalmas programozó képzésre. Pozitív megerősítést kaptam, így felmondtam a munkahelyemen és jelentkeztem.

Miként tud hozzájárulni szerinted gondolkodásmódod a programozáshoz, később egy IT-cég sikereihez?

,,Igyekszem fenntartani a folyamatos kommunikációt, hogy átlássam a csoporttársaim feladatait. Ez azért fontos, mert így jobban megismerjük egymást, könnyebben tudunk kérdezni egymástól és segíteni a másiknak. Nagyon kitartó vagyok, figyelek az apró részletekre. Magas a monotonitástűrő-képességem, ezért sokkal elszántabban tudok debuggolni.”

Mit szeretsz a programozásban?

,,A sikerélményt! Amikor egyedül össze tudok hozni egy feladatot az elhangzott tananyag alapján. Ez motivál igazán!”

Mi a terved a jövőt illetően, ha már fejlesztő lesz belőled?

,,A weboldal design kialakítása helyett inkább a funkcionális problémamegoldás az, ami érdekel. Számomra nem az a lényeg, hogy jól nézzen ki, hanem hogy jól működjön az oldal. A C# és az SQL érdekel mélyebb szinteken.”

Mik az eddigi tapasztalataid a kódolással kapcsolatban? Mit üzennél másoknak, akik kacsingatnak a programozó képzéssel?

,,Úgy érzem magam, mint Alice Csodaországban. Belecsöppentem egy új világba, ami tele van újdonsággal. Ha már megvan a gondolat, hogy szeretnéd kipróbálni, miért ne tedd? Próbálj ki egy alap programozó tanfolyamot, kóstolj bele. Aztán határozd el magad!”