Blog

„Tűzoltó legyek, vagy katona? Esetleg fullstack fejlesztő?”

„Tűzoltó legyek, vagy katona? Esetleg fullstack fejlesztő?”

2017-01-10 18:42

Címkék:

Minden, amit tudnod kell az IT szektor egyik legkeresettebb pozíciójáról

Frontend, backend, fullstack, hardverprogramozás, webfejlesztés: ma már csak úgy záporoznak ránk a különböző képzések hirdetéseiből a hasonló kifejezések. De vajon melyiket érdemes választani, ha ezen a területen szeretnénk fejleszteni a tudásunkat, és miért? Íme a profik válasza!

A Reaktorlabs alapítóinak és tanárainak több mint 15 éves tapasztalata van a szoftverfejlesztésben, így sokéves szakmai múlttal rendelkező mentoroktól tanulhat az, aki a képzéseinkre jelentkezik. Varga József, a Reaktorlabs oktatásvezetője szerint azért érdemes a fullstack fejlesztői tanfolyamot választani, mert ez egy olyan összetett tudást kínál, amellyel több területen is lehetősége lehet elhelyezkedni a hallgatóknak az IT szektoron belül.

„Ez a képzés komplexebb tudást ajánl, mint a hagyományos társaik, így nagyobb potenciál van benne, mint például a tiszta frontend fejlesztésben. Tapasztalataink szerint, a piacon a legnagyobb igény jelenleg a fullstack fejlesztőkre van, elsősorban a több területet lefedő, széles körű tudás és szakképzettség miatt” – mondta el Varga József.

A szakember azt is hozzátette: a fullstack fejlesztők azért is ilyen keresettek az iparágban, mert ők a termékfejlesztési életciklus minden pontján képesek értéket teremteni. Ők értik és átlátják a felhasznált technológiákat, a rendszer moduljait, illetve az ezek között fennálló kapcsolatot. Több szerepkörben is jeleskednek és átfogó tudásuk révén proaktív javaslatokkal élnek az előttük álló és a már elvégzett munka minőségének javítása érdekében.

„Képzésünk egy olyan induló tudást kínál, melyre építeni lehet, és innen később könnyedén professzionális szintre fejleszthetik magukat a hallgatóink. Hiszen gondoljunk csak bele: a tanfolyamon a teljes szoftverfejlesztési életciklust – ötletelés, igényfelmérés, specifikálás, tervezés, fejlesztés, tesztelés, telepítés, üzemeltetés – és a hozzájuk kapcsolódó programnyelveket, technológiákat és munkamódszereket is megismerhetik, és emellett segítünk fejleszteni a szükséges soft-skilleket is (kommunikáció, csapatmunka, prezentáció, tanulás, önfejlesztés). Így tehát több kompetenciára tesznek szert, vagyis adott idő alatt több hasznosítható tudást kapnak. Ebből pedig egyenesen következik, hogy több területen lesz lehetőségük elhelyezkedni. Mindenképp megéri tehát ezt a fejlesztői képzést választani, hiszen jobb pozícióból indul az, aki egy kicsit „multifunkciós” ebben az iparágban.”