Blog

A több lábon állás a digitalis világ jövője?

A több lábon állás a digitalis világ jövője?

Amióta teret nyert az internet, sokan “átterelődtünk” a digitális oldalra, rengeteg feladat, vagy akár teljes munkakörök elvesztették azt a tulajdonságukat, hogy egy adott helyről végezhetőek csak. És ki mondta, hogy csak ugyanazt az egy dolgot lehet csinálni? 

Az internethasználat mára természetessé vált szinte minden munkahelyen, bár az intenzitása teljesen különböző. Az biztos, vannak munkakörök, ahol a dolgozók mindent el tudnak végezni egy számítógép és internet segítségével. Az elmúlt években emiatt elindult egy új hullám, akár a home office-t, akár a közösségi munkatereket nézzük: sokan ráéreztek arra a szabadságra, amit a kötetlenség tud adni. 

Helyzetenként változó, ki mennyire tudja vagy akarja átformálni az életét, de egy biztos: kellő nyitottsággal és határozottsággal magunk mögött tudhatjuk a kötelező munkahelyre történő bejárást és az ezzel járó kötöttségeket. Még többen felismerték azt, hogy nem biztos, hogy egy munkahelyen tudja magából a maximumot kihozni az ember – egyre többen szabadúszóként, azaz freelancerként dolgoznak különböző projekteken, egymástól független cégeknek. Ehhez kapcsolódik az, hogy egyre többen tanulnak újabb és újabb szakmákat, amikkel egy teljesen új munkaterületre léphetnek.

A szoftverfejlesztés is ezekhez hasonló: rengeteg tudás és képzés érhető el, iskolákban és online, akár a nullkilométeres kezdők számára is. Alkatilag sokan vannak, akiknek szüksége van a megújulásra, új kihívásokra vagy feladatokra, több példát is látni arra, hogy tíz-húsz éves munkaviszony után valaki megtanul egy teljesen új szakmát – a life long learningről írt cikkünket itt találod.

Beosztott vagy szabadúszó?

Adott az az új helyzet, hogy az internetnek köszönhetően sokszor mindegy, hol tartózkodunk földrajzilag és honnan dolgozunk, és adott az a helyzet is, hogy sosem késő belevágni valami újba. Ezek a döntések persze hatással vannak az ember életstílusára is. Egyfelől ad egy szabadságot, és rendszerre nevel(het)i az embert: adottak a feladatok, adottak a határidők – de a nagy kérdés, hogy sikerül-e betartani azt? Másfelől nehézségei is vannak, hiszen egy fix munkahelyen általában tudni, mikor milyen feladatok, projektek várhatóak, míg ha valaki több párhuzamos projekten dolgozik, sokszor nehéz tervezni, nem beszélve a kiszámíthatatlan pénzügyi tényezőkről. 

A digitális világ fejlődése azért negatív hatással is tud lenni az életünkre, a leggyakoribb példa erre a munkaidő és a rendelkezésre állás idejének eltolódása. Míg korábban egy “tól-ig” tartó munkaidő volt jellemző, manapság – akár freelancerként, akár fix dolgozóként – egyre többször 0-24-ben, vagy akár nyaralás közben is elérhetőek vagyunk, több platformon is. 

De kellő határozottsággal, talpraesettséggel és persze sok-sok szerencsével könnyedén alakíthatjuk úgy át életünket, hogy friss, változatos és akár jövedelmezőbb legyen, mint egy adott munkakört vinni, egy adott cégnél, egy adott irodában. Sosem késő tanulni és kihasználni a digitális világ adta lehetőségeket! Erre kitűnő lehetőséget ad közelgő képzésünk, melyről többet ezen a linken olvashatsz.

Készen állsz?

Ne maradj le!

Ha végigolvastál mindent, és készen állsz, nincs más dolgod mint jelezni a részvételi szándékod, és nemsokára indulhat a tanulás!

Legközelebb induló tanfolyamunk:

Junior fullstack fejlesztő | 2017. szeptember eleje

Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 6.

Jelentkezem

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Nem jó a következő tanfolyam időpontja? Érdekelnek az IT szakma hírei? Add meg az e-mail címed, és még azelőtt értesítünk következő tanfolyamunkról, mielőtt meghirdetjük. Értesülj a legfontosabb aktuális szakmai hírekről, eseményekről.

Feliratkozom