Blog

Nyári gyerekek a Balaton parton, Kelemen Kabátban Misije pedig programozó képzésünkön

Nyári gyerekek a Balaton parton, Kelemen Kabátban Misije pedig programozó képzésünkön

2017-11-07 13:26

Címkék:

A ,,Maradjatok gyerekek” című nyári sláger talán mindenki számára ismerősen cseng. Sokaknak nem telhetett el a balatoni nyaralás a Kelemen Kabátban népszerű dalának dallama nélkül. De hogy mi az összefüggés a ReaktorLabs és a Kelemen Kabátban között? A zenekar rappere, Pápay Mihály úgy döntött, hogy zenei karrierje mellett belevág szoftverfejlesztő tanfolyamunkba.

Miért döntöttél úgy, hogy jelentkezel programozó képzésünkre?

,,A számítógépek már 5 éves koromban elkezdtek foglalkoztatni,  a DOS parancsok egészen fiatal koromban mentek már. Édesapám egy 286-os PC-t hozott haza, amit sokat nyomkodtam, de nagyjából itt meg is rekedt a tudásom jó ideig.

Azért hagytam ott korábbi munkámat tavasszal, mert új kihivásokra vágytam. Kreatívabb, alkotó elfoglaltságra. Nyáron már csak koncerteztem, így kellett valami mellé. Zenei karrieremet nem szeretném feladni, így valami olyan lehetőség után kutattam, mely könnyen beleilleszthető változatos életritmusomba.  Ha elvégzem a ReaktorLabs szoftverfejlesztő tanfolyamát, fejlesztőként ezekre már remélhetőleg nyílik lehetőségem.”

Mi az, ami kifejezetten tetszik a szoftverfejlesztő képzésen?

,,A tanárok hozzáállása, hogy nincs minden kőbe vésve a tanmenetben. Ha csoport szinten van elakadás, akkor változtatunk picit a tanmeneten. Ha nem a szakmai szempontokat nézzük, akkor a közösség kiváló, mert nyitott, hasonló szemléletű, motivációjú diákok vesznek részt a képzésen.”

Mi az elképzelésed a jövőt illetően? Ha Full Stack fejlesztő lesz belőled, akkor van kifejezett terület, ami érdekel a szakmán belül?

,,1 hónap alatt nehéz megmondani. Nem tudom merre visz majd az utam, mivel a mozgás a mai napig meghatározza az életemet. Így talán a legjobb lenne a sport és a programozás keveréke.”

Beszéljünk egy kicsit akkor rólad. Egy elég népszerű együttes, a Kelemen Kabátban tagja vagy. Hogyan tudod összeegyeztetni a koncerteket a tanulással?

,,Napi 8-9 órát vagyok a suliban. Ha van még energiám, 2-3 órát tanulok otthon is. A főidény májustól októberig tartott. Ugyan fel voltam készülve, hogy a szeptember húzós lesz a képzéssel és a koncertekkel megspékelve, de sikerült átvészelni némi alvás-deficittel. Volt, hogy fellépésre utaztunk, mikor útközben elővettem a laptopom, és elkezdtem kódolni. A zenekari tagok szokják ezt az új elfoglaltságot. :)

Szerencsés a helyzet, mert a programozó képzés pont a holtidőszakba esik, ősztől kezdődött. Így jut időm a fellépésekre is, melyek inkább nyáron vannak.”

Milyen egy rapper élete szoftverfejlesztő tanulóként?

,,Teljesen hétköznapi! Reggel 9-re suliba megyek, 6-kor haza. Utána edzek egyet, vagy gyakorolok, esetleg elmegyek futni. Előfordulnak azért koncertek is a hétvégén, de van, hogy kosárlabda meccsre megyek, ha éppen ráérek és beférek a csapatba."

,,Egyik tanuló társam mellé ültem, kérdezte mit csináltam hétvégén. Mondtam, hogy koncerten voltam. Kérdezte milyenen? Elmondtam melyik zenekar koncertjén, és azt is hozzátettem, hogy nem csak hallgattam. Megdöbbent. De mentségére szóljon, hogy szereti a muzsikánkat. Pár héttel később már simán ,,lecelebeztek” (annak ellenére, hogy senki nem ismer fel :D )."

Honnan született a Kelemen Kabátban ötlete?

,,Boldizsárral padtársak voltunk, sokat viccelődtünk az iskolapadban. Volt egy osztálytársunk, akit Kelemennek hívtak. Ránéztünk egyik irodalomórán. Ott ült Kelemen kabátban. Ugyanaz a kabát volt rajta mint télen. Gondoltuk ez egy jó együttes név lehetne, tartsuk meg, csináljunk zenekart!  A 90-es évekbeli magyar popzenének hitvány termékein sokat nevettünk. Dalaink többek közt az Álomhajó alapján is készült stílusparódia.

November 11-én lesz a nagykoncertünk az Akváriumban, sok régi és új dallal, meglepetésekkel a tarsolyban. Itt tudjátok megvásárolni a jegyet: ÉN IS OTT LESZEK! Facebook oldalunkon pedig sok érdekes információt osztunk meg veletek."