Blog

"A cégek igényeihez mérten képezzük fejlesztőinket" – Interjú, II. rész

"A cégek igényeihez mérten képezzük fejlesztőinket" – Interjú, II. rész

2017-03-24 17:20

Címkék:

Ki az ideális jelölt? Mire számíthat az, aki itt végez? De az is kiderül, mivel töltik szabadidejüket a Reaktorlabs vezetői. A Reaktorlabs ügyvezetőjével, Hájer Ádámmal, Magyar Gergely és Piya Csaba alapítókkal és Varga József oktatásvezetővel készült interjúnk első részét itt olvashatod.

Jelenleg milyen képzés fut és milyen tematikával?

Csaba: Fullstack szoftverfejlesztői képzést indítottunk még februárban, Microsoft .NET-es technológiára építkezve. A nálunk tanulók egy összetett szoftver minden komponenséhez értenek majd annyira, hogy el tudják készíteni a megfelelő kódot: a backendhez, az adatbázishoz, illetve a front-end oldali felhasználói felületek kialakításához is érteni fognak. A specifikációtól, a kódoláson és tesztelésen át a deploymentig bárhol be tudnak majd csatlakozni a fejlesztési folyamatba, ha szükséges. Következő képzésünk egyébként szeptemberben indul, hasonló tematikával, már a jelentkezési felületet is megnyitottuk.

Beszéltünk már arról, miért hiánypótló itthon ez a képzés, de kiknek ajánljátok pontosan a Reaktorlabs szoftverfejlesztői képzéseit?

Gergely: Sablonos válasz, de így van: tényleg mindenkinek. (nevet) Mindenkinek, aki részt akar venni ebben az új ipari forradalomban.
Ádám: Azoknak, akik profi fejlesztő csapattól szeretnék megtanulni az alapokat a lehető legrövidebb idő alatt a leghatékonyabban. Továbbá fontos, hogy egy motivált közösség részese lehet, hiszen itt ugyanazért a célért küzdenek együtt a tanulók 18 héten keresztül.
Csaba: A nemrég indult képzést elsősorban a pályát váltani szándékozóknak ajánlottuk. Azoknak, akik már valahol dolgoztak vagy épp akkor fejezték be tanulmányaikat, de inkább informatikával akartak foglalkozni.

Milyen tudásra számíthat az, aki itt végez?

Csaba.: Egy olyan junior szintű tudást lehet megtanulni nálunk a nulláról, melyben a hallgatók megismerik a többrétegű szoftverrendszerek alapjait. A képzés sikeres elvégzését követően minden végzett hallgatónknak állásajánlatot tudunk nyújtani valamelyik partner cégünknél, így azonnal, a gyakorlatban is kamatoztatni tudják a frissen szerzett tudásukat. A cégek igényeihez mérten képezzük hallgatóinkat, az ő technológiai igényeiket vesszük figyelembe a képzés utolsó részénél. A képzés 3 modulból épül fel: alapozó, komplexebb szoftverfejlesztés, fejlesztési fázisok, az utolsó modulban pedig a partnercégek technológiájára készül fel a hallgató.

Utolsó kérdésünkhöz érkeztünk (itt kedvesen közbevágnak az interjúalanyok – a szerk.)
Csaba:
Bocsánat, csak fontosnak érzem még elmondani, hogy a Reaktorlabs küldetése, hogy tudásalapú társadalom épüljön ki. Magasan képzett szakemberek legyenek, hozzáadott értéke legyen a szaktudásunknak. Ne csak mások összeszerelő üzeme legyünk, hanem hogy nálunk, Magyarországon teremjenek a következő sikeres startup cégek. A LogMeIn és a Prezi nagyon jó példák, ilyenekből kell több, hogy megerősödjön a hazai KKV szektor és ehhez elengedhetetlen, hogy minél több jól képzett szakember legyen, akik itthon is szeretnének maradni és dolgozni. A Reaktorlabs egy katalizátor lehet ebben.
Ádám: Én nagyon szeretném, ha minél több hallgató el tudná végezni a képzésünket, hogy elhelyezkedhessen az IT szektorban.

És akkor az utolsó kérdés: régóta dolgoztok ebben a szakmában, ez a szenvedélyetek, így adódik a kérdés, mi az, amit a szabadidőtökben szívesen csináltok? A munka és a hobbi mennyire kapcsolódik össze?

Gergely: Minden, ami család; ha sportról van szó, akkor squash, ha nézni kell, akkor nagy NFL rajongó vagyok, de nagyon szeretek kertészkedni is.

Ádám: Nagyon szeretek a családommal és a barátokkal időt tölteni, de jöhetnek a sorozatok és a könyvek is!  

Csaba: Sokat squasholok, eljárok futni is, ha nincs nagyon hideg. (nevet) Emellett szívesen utazunk családdal vagy barátokkal, belföldre inkább hosszabb hétvégére a családdal, külföldre meg nagyobb társasággal. De azért nem megy mindig egyből a kikapcsolódás, kell egy pár nap mire fejben is sikerül elszakadni a munkától.

József: Szabadidőmben hegymászó edzőként is tevékenykedem, és ezzel a tapasztalattal (is) tudok üzenni annak, aki nálunk tanulni szeretne: Ne mástól várjuk, hogy megtanítsanak, hanem magamtól várom, hogy megtanuljam. Ez a helyes mentalitás, ez az, amivel megoldhatók a szakmánkban felmerülő kihívások. A hegymászásnál is így van, ha Te nem akarsz felmenni, én bármit tehetek, de Te lent maradsz.